Pascal Gilis

Pascal Gilis is geboren in een gezin van muzikanten. Hij voelt zich al gauw aangetrokken door de veeleisendheid en precisie van het metier van luthier en beslist een opleiding te volgen aan de prominente Scuola Internazionale di Liuteria van Cremona. Aan deze internationale vioolbouwschool worden de eeuwenoude tradities nog steeds in ere gehouden en overgedragen door de grote Italiaanse meesters. Na deze verrijkende kennismaking met de technische kant van het metier, raakt Pascal gepassioneerd door alles wat te maken heeft met klank en geluid.

Terug uit Italië en na enkele opleidingen bij Europese luthiers, vestigt Pascal zich in 1985 in Brussel. Geleidelijk aan vergaart hij de nodige praktische kennis en knowhow om uit te groeien tot een ware ambachtsman. In zijn ateliers worden vandaag allerlei strijkinstrumenten (viool, contrabas, …) hersteld en afgesteld. Daarnaast worden er eveneens zeer waardevolle instrumenten gerestaureerd.

Pascal verkoopt en verhuurt een ruime waaier van instrumenten, zowel voor recreatieve als professionele doeleinden. Zijn werk is geïnspireerd door de traditionele Franse vioolbouwkunst (o.a. Mirecourt) en hij produceert ook zelf kwaliteitsvolle strijkinstrumenten.

Hij schaaft zijn productietechnieken voortdurend bij met het oog op een natuurlijke en traditionele uitstraling en een kwaliteitsvolle klank met gevarieerde klankkleuren die afkomstig zijn van het geselecteerde materiaal en hout.

Tot slot houdt hij ook steeds rekening met de akoestische, fysieke en structurele eigenschappen van de vioolbladen, alsook met de spanning die wordt uitgeoefend op het instrument. Ondanks deze factoren moet elk instrument immers een gevarieerd klankenpalet kunnen voortbrengen.